Permakultura
Permakultúra és önellátó biogazdálkodás írta: Baji Béla be-jo@t-online.hu Szerkesztette: Hajós Bence ISBN 978-963-87648-5-0 Megjelent: 2011. október Kézirat lezárva: 2011. április 30. Felelős kiadó: Első Lánchíd Bt. 4235 Biri, Vörös Hs. 103. internet: www.elsolanchid.hu Készült a Start Nonprofit Kft. Nyírségi Nyomda Üzemében - 2011 - 2511 Felelős vezető: Balogh Zoltán vezérigazgató
Ajánló - Ki hogyan olvassa ezt a könyvet?................................................................. 4 Előhang........................................................................................................................... 5 Előszó bővített és átdolgozott második kiadáshoz....................................................... 7 I. MI IS AZ A PERMAKULTÚRA?................................................................9 1. A permakultúra az ökogazda szemével.................................................................... 9 2. A permakultúra, és a magyar földmüveléstan klasszikusai......................................... 10 3. Permakultúra a hagyományos magyar népi gazdálkodásban................................. 12 4. A permakultúra előzményei és párhuzamai a Világ agrárgazdaságában...............13 5. A permakultúra világmozgalmának története, és működése.......................................19 6. Mit tanít a permakultúra?........................................................................................ 22 7. A permakultúrás tervezés alapelvei........................................................................ 31 8. A tervezés segédletei...............................................................................................37 9. Szembesülés a tényekkel: Hogyan alkalmazzuk a tervezés alapelveit egy konkrét területre?.......................................................................................................................47 10. A tervezés első lépése: A terület megfigyelése....................................................48 11. A permakultúrás gazdaság elemei......................................................................: 53 12. Az állatokról...........................................................................................................63 13. Mit tegyünk a szennyvízzel?................................................................................. 76 14. Tervezés: Az eddig tárgyaltak egybe szerkesztése...............................................80 15. A permakultúra gazdasági-szociológiai vonatkozásai..........................................81 16. A városi permakultúra............................................................................................83 II. MIKROKLIMATIKUS HATÁSOK......................................................86 17. Ahogyan én megfigyeltem: A domborzat és mikroklíma................................... 86 18. Hogyan mérjünk mikroklímát?.............................................................................95 19. Terepplaszika és mikroklíma alakítás.................................................................. 97 III. PERMAKULTÚRA MIT-HOGYAN?................................................100 20. "Kalandjaim" az üvegházakkal........................................................................... 100 21. Az én erdei tyúkudvarom.....................................................................................105 22. A polikultúrás tó készítése.................................................................................. 110 23. Az erdőkert..........................................................................................................111 24. A gyümölcsös...................................................................................................... 116 25. Sávos kultúra vetésforgóval................................................................................ 118 26. Gabona sávos kultúrában.....................................................................................121 IV. PERMAKULTÚRA PRAKTIKÁK......................................................122 27. A gazdálkodás elemeinek kialakítása..................................................................122 28. A természetes egyensúly kialakulásának elősegítése.........................................133 29. Egyéb ötletek.......................................................................................................140 V. A PERMAKULTÚRA ÉS A BIOKERTÉSZET.............................159 30. A "hibrid" zöldségfajtákról................................................................ ................159 31. Metsszek-e vagy ne metsszek?........................................................................... 161 32. Azok a "bio" permetlevek...................................................................................168 33. Néhány ötlet a százból, Susanne Bruns könyvéből............................................171 34. A "mérgekkel" való permetezés, és annak dilemmái........................................ 172 35. Kertészeti ismeretek táblázatosán...................................................................... 176 Beszerzési források........ :........................................................................................218 Főbb irodalmi források.............................................................................................219
