Közösségünket foglalkoztató témák
A nap mint nap előbukkanó váratlan helyzetekre keressük a megoldásokat ezekben a blogbejegyésekben.

Hús tartósítás zsírban!
Megértettem azt, hogy míg van lehetőségünk arra, hogy modern eszközöket használva tartósítsunk élelmiszert, és azt is elhiszem, hogy "elméletben tudod, mert már láttad" de azért, időnként tegyétek meg azt, hogy fizikálisan is megteszitek, mert akár meglepik is jöhetnek!
Mikor tartósítsunk zsírban húst?
A fagyasztók, és multik előtt a disznó vágások a téli hideg időszakra estek, s nyilván ilyenkor volt szükség eldönteni, mit hogyan tartósítsunk?
Volt amit füstölt kolbász formában, volt amit sózott füstölt formában, és volt amit lesütöttek, s zsírban tartósítottak!
Hogyan néz ez ki?
A tepertőnek (töpörtőnek) szánt szalonnákat még aznap kisütöttük, s a keletkező zsíré lett a főszerep!
A friss húst, kihülés után, a csurgalék eltávolítása után, jól megsózzuk, majd egymás tetejére halmozzuk!
Mikor megjelenik az edényben a lé, akkor neki foghatunk a "sütésnek"!
Idéző jelben van a sütés, mert ez a folyamat inkább konfitálás, mert a húst úgy sütjük, hogy a zsír teljesen el lepje! A láng csak közepes, nem gyors, hogy a húsnak legyen ideje átfőni!
A sütés, és a főzés között az a különbség, hogy főzés folyamán a hús teljesen HŐKEZELŐDIK, a vér teljesen kifő a húsból, így sem botulizmus, sem avasodás nem léphet fel! A sima sütés folyamán ez a folyamat nem garantált! A frissen sült hús maghője nem éri el a 75 cel.fokot sem, tehát nem hőkezelődik baktérium mentesen! Ez a gyors fogyasztás idején rendben van, de az így sült hús nem tartható el!
A konfitált sütés hosszú időt vesz igénybe, de hát hosszú időre tervezünk, ha lesütünk!!Milyen húst lehet lesütni?
Gyakorlatilag a sertés minden alkatrészét, a belsőségek kivételével! Mi készítettünk zsírban tartósított kolbász bödönt, hurka bödönt, tepertő bödönt is! Leginkább az oldalast, a karajt, tarját, comb darabokat sütögettük le bödönbe!
De sütöttünk le kacsát, és lehet birkát, marhát, bármit!
Milyen edényzetre van szükség?
A sütéshez, minél vastagabb falú fém lábos, üst, a tartósításhoz pedig bödön, fazék, bármi ami fémből van, de alkalmas a nagy 5 L üveg is!
A bödön úgy készül-okkal- hogy a szája keskenyebb mint az alja! Ez azért van, hogy a levegő biztos kinyomódjon a belétett dolgok közül!
Mikor a hús pirosra sült, kiszedhetjük, és ha hűlik az sem baj!
Aminek feltétlen hűlnie kell, az a zsír! Ha forrón használjuk a zsírt, a hús a bödönben kiszárad mint a fadarab…
Mikor a zsír annyira meghült, hogy már nem pezsegne benne a hús, de még tökéletesen folyik, akkor a bödönbe rakosgatjuk a tartósítani kívánt dolgokat, és lassan ráöntjük a zsírt! Lassan, hogy legyen ideje a zsírnak kitölteni minden levegős helyet!
A zsírt addig töltjük a hús tetejére, míg azt legalább 10 cm magasságban ellepi! A zsír hülés közben zsugorodik, és a benne lévő dolog nem látszódhat ki!
Ezután hideg helyre tesszük!
Milyen zsírt használjunk!? (Az olaj itt kuka)
Ez a kérdés egy újabb kérdést eredményez…milyen sertést vágjunk?
Az egyik "vietnámis" posztban beszéltem a fajta telítetlen zsírsavjairól! De ilyen tulajdonsággal rendelkeznek a mangalica, a nagyjenei, korvalt fajták is.
Nos a túlzott meleg az egyik ellensége a lesütött húsnak, mert a melegben avasodik! Meleg pedig egyre extrémebb…!
A hússertés zsírsavai telítettek, s ennek tulajdonsága a gyorsabb romlás! Ez van!
Ha van helyünk ami hideg ilyenkor is, akkor van esély, hogy nem romlik meg…
Együk meg a húst!
Veszünk ki a bödönből…naná!
Ezt úgy tehetjük meg büntetlenül, hogy a húst, zsírral együtt vesszük ki, és úgy melegítjük le róla a zsírt!
A leolvadt folyékony, nem túl forró zsírt, töltsük vissza a bödönbe, hisz célunk a légmentes zárás!
Ilyenkor elköszönhetünk a " frissen jó" húsból készült étkektől…de túlélünk!
Javaslom, mindenki próbája ki, azok is, akik "láttak már ilyet" , s garantálom, meglepetésben lesz részük!
Omlós, ízletes, tápláló ételt vehetnek magukhoz!
https://www.facebook.com/groups/325810789976165/posts/884757064081532/?locale=hu_HU
Szerző: Polpvics Zoltán

VESS SZÁMOT MAGADDAL!!
Valljuk be őszintén, azért sokkolna minket, ha holnaptól nem lenne se áram, sem internet…
Mindenféle hírek terjengenek arról, hogy Spanyol, és Portugál honban kikapcsolták az áramot, és az internetet, az állam összeomlóban van, az emberek pánikolnak!
Nos azért ez nem lehet kellemes, de ha valaki hordozza a magyar virtust, az azért az első pánik után tudja a dolgát!
Az, hogy az internetet lekapcsolnák, még nem lenne baj, sőt…mondom én, aki elég sok infót tolok mindennap…de ha nem lenne, kibírnám….
Mit is kellene tenni az első mozzanatra, ha kikapcsolnák az áramot?
Mocskos mód elkényelmesedett , kiszolgáltatott világot-életet élünk, s az áram léte annyira természetes, hogy talán még egyszer sem gondoltunk abba bele, mi lenne ha…?Az első és legfontosaóbb mozzanat, az élet fenntartása!
Az élet alapjai az élelem, tiszta ivóvíz, biztonság, télen pluszban a fűtés!Ma mindenki, szinte kivétel nélkül a hűtő, és fagyasztó szekrényében tárolja az életét, ezzel együtt az élelmiszereit!
Kell gondolnunk a városban élőkre, hisz nekik aztán, a fagyasztóján kívül semmilyük nincs!A fagyasztóban hús, illetve zöldség-gyümölcs várja jobb sorsát, amik ha nem működik a fagyasztó, rövid időn belül megromlanak!
Mit tehetünk tehát?
A nyári időszak mindég remény telibb, ha az élelmiszerről beszélünk, de a T Ú L É L Ő ösztön nem mindenkinél indul be rögtön, vagy nem úgy, ahogy azt egy EMBERTŐL elvárnánk!
A húsokat, kiolvadást követően, mossuk meg vízzel, s bő zsírban , úgy hogy ellepje, süssük meg! Ezt követően zsíros bödönbe, nagy fazékba-lábosba sorakoztatva a még folyékony, de már nem lobogó zsírt öntsük rá, hogy ellepje!Az olaj itt nem játszik…. sz@rt sem ér….
A zöldségeket, gyümölcsöket, azonnal dunsztoljuk ki üvegekbe rakva, akár tartósító szer nélkül is eláll jó sokáig!
V Í Z
Víz nélkül nem igen lehet élni, így azok, akik birtokában van olyan fúrt, vagy ásott kút, amit felügyelni, és áram nélkül is kezelni tud, már nyert ügye van!
Akiknek nincs, -mondjuk a városiaknak- már nehezebb a lélegzet vétel….
Irány a folyók, tavak vizei, edénybe töltve, haza vihető, forralás után fogyasztható!A közösségek ilyen esetekben gyorsan egymásra tudnak találni, és akár a lakótelep közepén is van lehetőség arra, hogy egy kutat fúrjanak, áram nélkül is!!
Szinte mindent az áram mozgat, még a gáz szolgáltatást is!
Honnan lesz hőforrás a sütéshez, főzéshez?
Ezt bizony meg kell tervezni, és mivel a szükség törvényt bont, a fa mindég megoldás tud lenni!Nehogy valaki azt gondolja, hogy "Mad-Max " állapotot vízionálok, de mára már annyira természetes az élelmiszer, az ivóvíz, és az energia léte, hogy ennek kapcsán bárki, bármilyen szándékkal, azonnal kiszolgáltatottá tud tenni több millió embert!Ma csak annyi van, hogy önként vállaljuk a kiszolgáltatottságunkat, egyéb kényelmi szempontokat előnybe helyezve!
Innen kezdve, nyilván végig tudjuk gondolni a biztonság kérdését is ugye…?
Azok, akik ma maguknak való, közönyös, zombi állapotban élik az életüket, sok jóra ne számítsanak!
De hát az élet csak ilyen... vagy ilyenné tettük...
Higyjétek el! Nagyon nehéz utána talpra állni!
Szerző: Polovics Zoltán
https://www.facebook.com/groups/325810789976165/posts/884763547414217?locale=hu_HU

